Beneficis increïbles que t’aportarà la jardineria - Touchcare

Beneficis increïbles que t’aportarà la jardineria

1 de febrer de 2021 0
pexels-rodnae-productions-5637802-1200x800.jpg

La jardineria és més que un simple passatemps. De fet, les persones que gaudeixen de la jardineria tenen molts beneficis comprovats. Encara que no siguis un jardiner aficionat o professional, has d’aprofitar i gaudir de tot el que et pugui aportar aquesta activitat.

La jardineria té molts beneficis reconeguts, i els pots experimentar creant i cuidant un hort casolà de verdures, fruites o plantes. Aquests són alguns d’ells:

La jardineria millora l’estat d’ànim

Quan dediques part del teu temps al jardí, o terrassa / balcó, el teu nivell d’ansietat disminueix i et pots començar a sentir millor. Un estudi* va observar els beneficis de la jardineria durant molts anys, a través d’un experiment que va durar 12 setmanes, en les persones diagnosticades amb depressió. Els investigadors van mesurar diversos aspectes de la salut mental abans i després de la intervenció, inclosos els símptomes de depressió. Van descobrir que els símptomes de cada participant havien millorat significativament. Van seguir als participants, els quals van acceptar fer enquestes durant mesos, i van trobar que les millores persistien.

La jardineria enforteix

La jardineria és considerat un exercici perquè requereix d’algunes petites tasques musculars, com tallar la gespa o rastellar, que serien exercicis lleugers. També pots cavar, podar i tallar fusta perquè aquest nivell de moviment canviï a moderat. Totes aquestes tasques asseguren que desenvolupis músculs, el que pot ajudar-te a desenvolupar força. Amb el temps, faràs servir tots els grups de músculs importants de la jardineria, i això és un els seus principals beneficis per a la gent gran.
La jardineria també et pot ajudar a dormir fins a set hores al dia.

Pot alleujar el dolor crònic

Moltes persones pateixen de dolor crònic en les articulacions. Aquestes es tornen més rígides, el que fa que les persones siguin menys propenses a moure perquè causa més dolor, i això pot acabar en un bucle incurable. La jardineria pot ajudar a alleujar part de la rigidesa causada pel dolor crònic. Pots començar amb algo petit, com un jardí de plantes mediterrànies, a casa teva i tenir-ne cura cada dia. Plantar, regar i mantenir-les t’ajudarà a moure les articulacions, el que pot reduir alguns dels símptomes. Si el teu dolor crònic és causat per l’artritis, l’exercici pot ajudar a augmentar la resistència del dolor i reduir una mica d’inflamació.

Redueix els nivells d’estrès

Un altre benefici de la jardineria és que redueix els nivells d’estrès. Pot ajudar a recuperar-te després d’un esdeveniment estressant. Un estudi*** va fer que un grup de persones es sentissin estimulades per l’estrès. Després, es van dividir en dos grups petits i li van demanar a un que treballés al jardí mentre l’altre llegia tranquil·lament. Després, els investigadors van provar els nivells de l’hormona de l’estrès en cada persona i van trobar que els del grup que es dedicava a la jardineria eren més baixos que els de el grup que llegia en silenci.

Pot ajudar-te a menjar millor

El preu dels productes frescos es dispara en els mesos de fora de temporada, el que fa que moltes persones consumeixin vegetals enllaunats. Un dels beneficis de la jardineria és que pots collir moltes verdures sense ser professional. Hi ha dotzenes de vegetals fàcils de conrear que pots menjar més endavant, en aquest mateix any. Fins i tot pots trobar verdures noves que mai havies provat abans, i el menjar que obtens no conté pesticides ni herbicides. Si vius al clima adequat i en cultives pots menjar verdures orgàniques fresques, i fins i tot fruites!

Pot millorar la teva autoestima

Una vida poc ocupada pot fer perdre l’autoestima. Un dels beneficis de la jardineria és que pots augmentar l’autoestima de forma natural i ràpida. Tant se val si mai abans has treballat en la jardineria i no estàs segur de si se’t dóna bé: planta llavors, rega i fertilitza el teu hort, i després observa com creix. A mesura que creixin més plantes, augmentarà la teva autoestima. Completar noves tasques brinda un sentiment genial i el jardí, a més, et donarà oportunitats per aprendre moltes coses noves.

 

 

* (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21371227/)

** (https://www.pennmedicine.org/news/newsreleases/2015/june/yoga-running-weight-lifting-an)

*** (https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1359105310365577)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *