Nadal 2020 i el coronavirus - Touchcare

Nadal 2020 i el coronavirus

24 de desembre de 2020 0
pexels-cottonbro-3149896-1200x1410.jpg

A Espanya, prop de 2 milions de persones més grans de 65 anys viuen soles. Segons l’Oficina Nacional d’Estadístiques, les dones representen el 75%. Moltes d’elles tenen mobilitat limitada o males condicions físiques, el que els obliga a quedar-se a casa durant aquests períodes especials. Però el major problema no és de el tot un problema de salut.

En aquests dies, malalties més agressives poden erosionar la seva estabilitat emocional. Per Nadal, la solitud de la gent gran plana sobre les llars de centenars de milers d’avis socialment aïllats, i també sobre els marges de les celebracions familiars que són tan comunes en aquesta època de l’any.

El Nadal és una època preciosa per a moltes persones i aclaparadora per a altres. A més, aquest any estem atrapats en un gran impacte emocional, especialment per a la gent gran. No és d’estranyar: la solitud és més mortal que el coronavirus. La tancada i les noves restriccions fan que les persones grans se sentin soles; veuen com s’intensifica la seva soledat, la por i, fins i tot, el pànic… Hem d’assumir la responsabilitat i respectar les noves restriccions imposades en aquestes dates nadalenques. No obstant això, no hem d’oblidar a la nostra família. Tot i que les persones tenen limitacions en les reunions a causa de les mesures de distanciament social, podem expressar el nostre amor per elles fins i tot si no és a través del contacte físic. Els nostres grans també necessiten aquesta actitud positiva i esperen poder descriure aquestes dates nadalenques d’aquesta mateixa manera.

A DNX, entre les empreses i organitzacions dedicades a la cura de la gent gran, una de les àrees que més ens preocupa és que la soledat pot esdevenir un detonant d’altres problemes. La manca d’emoció i atenció és més perillosa que la manca d’un tractament mèdic adequat. Algunes malalties només es poden curar mitjançant el contacte directe amb altres.

La mateixa Organització Mundial de la Salut adverteix que la soledat és un factor decisiu per incrementar el deteriorament de les condicions físiques i psicològiques de la gent gran. Parlar amb ells, acompanyar-los i fer-los sentir estimats i protegits ha de mantenir-se els 365 dies de l’any, i ser particularment sensibles els dies igual d’importants que el Nadal. La solitud pot posar en perill l’autoestima, accelerar el deteriorament cognitiu, conduir al confinament a la llar, augmentar l’incidència de malalties cardiovasculars, etc.

Davant d’aquesta perspectiva desoladora, hi ha solució? Afortunadament, sí, i s’estan tornant cada vegada més populars, especialment durant aquests períodes de calendari en què ningú vol quedar-se sol a casa. Per això, en molts països, ja hi ha plans per evitar la solitud de la gent gran per Nadal.

Gràcies a les activitats d’acompanyament, les activitats inclusives i el suport continu al desenvolupament social de la gent gran, l’aspecte més trist i solitari del Nadal està canviant de mica en mica. Encara ens queda un llarg camí per recórrer, però al menys estem segurs que tenim moltes opcions per arribar a la gent gran quan més ens necessiten…

DNX els desitja Bon Nadal i Bones Festes!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *